Joulunajan palvaus 2021

Alla vastauksia muutamiin yleisimpiin joulunajan palvausta koskeviin kysymyksiin.


Milloin joululihat kannattaa tuoda savustukseen?

Tänä vuonna joululihat on tuotava viimeistään viikolla 50. Yleensä vastaanotto loppuu noin viikkoa ennen joulua. Jouluviikolla (viikko 51) ei enää oteta lihaa savustettavaksi. Kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä ruuhkien välttämiseksi. Viimeiset mahdolliset tuontipäivät ovat aina ruuhkaisimmat eli tänä vuonna todennäköisesti pe 17.12. Tuontia voi siis jakaa esim. torstaille 16.12. tai lauantaille 18.12. (klo 9-15). Lihojen palautuspäivä on muutamasta päivästä vajaaseen viikkoon. Viimeiset lihat valmistuvat 22.-23.12. Hakupäivän saa kuitenkin tietää aina siinä vaiheessa kun tuo lihat.

Palvausta ei tarvitse jättää ihan viime tippaan, sillä liha säilyy vakuumiin pakattuna useamman viikon jääkaapissa. Jos siis haluaa välttää ruuhkia, lihat voi tuoda jo viikon 49 lopulla tai viikon 50 alkupuolella ja pyytää pakkaamaan sopivina palasina vakuumiin. Toki otamme lihaa vastaan aiemminkin aukioloaikojen puitteissa.


Mikä on viimeinen lihojen vastaanottopäivä?


Lihoja otetaan vastaan viikolla 50 niin pitkään kuin pystytään, mutta tarkkaa viimeistä vastaanottopäivää ei voi tietää ennen kuin näkee milloin ja miten paljon lihaa tulee. Ruuhkaisinta on todennäköisesti perjantaina 17.12. erityisesti heti aamulla. Kannattaa siis pyrkiä tuomaan lihaa myöhemmin päivällä tai jo aiemmin viikolla 50.


Pitääkö lihan olla sulaa?


Kyllä lihan pitäisi olla sulaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että liha ei mene palvaamossakaan välttämättä suoraan suolaukseen tai uuniin. Pikasulatukset, joissa lihan ulkopinnat lämpenevät, eivät siis sovi tähän tilanteeseen. Tilanne on eri kuin kotona, jossa liha paistetaan heti sulatuksen jälkeen. Liha tulisi sulattaa parin päivän ajan (kinkut 3 - 4 päivää) viileässä jääkaappilämpötilassa. Lihaa ei kannata jättää yöksi huoneenlämpöön sulamaan, sillä ulkopinnat lämpenevät liikaa ja liha pilaantuu helpommin.Voinko varata paikan lihoille viimeiseen saunaan?


Paikkoja ei varata, vaan otamme lihat vastaan siinä järjestyksessä kuin niitä tulee. Viimeinen sauna ei
välttämättä ole edes paras vaihtoehto, sillä palviliha on usein parempaa ja helpompi leikata kun se saa vetäytyä muutaman päivän kypsyttämisen jälkeen. Emme tee omia joululihojammekaan viimeiseen saunaan, vaan vähän aiemmin, jotta lihan olis parhaimmillaan jouluna. Liha ei mene pilalle oikein säilytettynä.Voiko kerralla tuoda useamman lajin lihaa?


Kyllä voi. Kaikelle lihalle on sama kilohinta (4,00 €/kg) ja saunassa löytyy useamman eri lämpötilan paikkoja eli kaikenlaista lihaa voi palvata samalla kerralla. Samaan aikaan tuoduille lihoille on sama valmistumisaikataulu.Millainen kinkku sopii savustukseen?


Palvaukseen sopivat kaikenlaiset kinkut parin kilon kinkkurullista isoihin 12 kg potkallisiin kinkkuihin. Kinkku voi olla valmiiksi suolattu tai suolaamaton. Meidän on kuitenkin tärkeä tietää onko liha valmiiksi suolattu. Mikäli kinkku on ostettaessa pakastettu, sitä tulisi sulattaa kotona jääkaappilämpötilassa 2-4 päivää kinkun koosta riippuen. Kannattaa muistaa, että kinkut eivät mene yleensä suoraan uuniin eli lihan säilyvyydestä täytyy huolehtia ja välttää huoneenlämmössä sulatusta.Mitä muuta lihaa voi savustaa jouluksi?

Naudanlihasta savustukseen sopivat kaikki paistit ja ulkofile. Sianlihasta kinkun lisäksi niska ja file. Kalkkunoita tehdään myös jouluksi kokonaisina, puolikkaina tai pehmeinä rullina, joko valmiiksi suolattuina tai suolaamattomina. Myös poronpaisti ja hirvenpaistit sopivat toki joulupöytään.


Saako joululihat vakuumiin pakattuna?


Automaattisesti emme pakkaa lihoja vakuumiin, mutta kyllä se onnistuu pyydettäessä, lukuun ottamatta viimeistä saunaa. Liha voidaan pakata vakuumiin kokonaisena tai pienempinä
palasina. Palakoko on hyvä ajatella sopivaksi käytön mukaan. Potkallisista kinkuista kannattaa yleensä poistaa potka ennen vakuumiin pakkaamista, mutta kokonaisen kinkun pakkaaminenkin onnistuu. Vakuumiin pakkaaminen tulisi pyytää lihaa tuotaessa ja se vaikuttaa jonkin verran hakuaikatauluun sekä hintaan (katso hinnasto).